Intro    Index    Vruchten
 
 

Anijslikeur

Bekende draanken gebaseerd op anijs: Absint (Frankrijk); Anijsmelk (Nederland); Hierbas (Ibiza);
Kraamanijs (Anisette); Ouzo; Pastis; Raki; Sambuca. Het alcohol getal is wisselend, vaak is dit ca 20-30 VOL%.
 
 
slides/absint123.jpg

Absint

Absint(he) is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium) en andere kruiden. Absint heeft meestal een groene of geelgroene tint, maar wordt soms als kleurloos distillaat gebotteld (blanke absint).

Geschiedenis
Absint werd voor het eerst commercieel geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805. Hij had het recept voor de drank eerder gekocht van de Franse arts Ordinaire, die te paard door de Zwitserse Jura trok om zijn panacees te slijten.

Absintverbod
Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinogene werking en neuro-toxiciteit van het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absint, zijn gezin uitmoordde.
Recent onderzoek heeft de psycho-actieve werking van thujon slechts kunnen aantonen bij zeer hoge doseringen, veel hoger dan waarvan bij normale absintconsumptie sprake is.
 
 
slides/absintlepels.jpg

Het absint ritueel

Absint wordt soms puur gedronken, maar gebruikelijk is om volgens een vast ritueel water en sui-ker toe te voegen. Een absintlepel met een suikerklontje wordt op het glas geplaatst.
Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld en tenslotte wordt goed geroerd.
In een moderne variant van het absintritueel wordt het suikerklontje met absint geflambeerd.


 
 
slides/imagexxx.png

Absint en inspiratie

Hoewel van oorsprong een volksdrank, werd absint in de 19e eeuw vooral populair onder kunstenaars, die het de bijnaam “De Groene Fee” gaven. De Fee zou een belangrijke bron van artistieke inspiratie zijn. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psychoactieve effecten van absint. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben, en Ernest Hemingway zou zijn “For whom the bell tolls” onder invloed van absint geschreven hebben.

Het absint verbod

Dranken die bereidt worden met het extract uit alsemtoppen, absint, zijn in vele landen verboden geweest.
Zo was de met het kruid gemaakte absintjenever in België en Nederland tot ca 2009 verboden. Deze jenever bevatte heel veel van de etherische olie thujon, dat tot vergiftigingen kan leiden.
Het werd ook gebruikt als abortusmiddel.
Bijwerkingen en vergiftigingen zijn bij normaal absintgebruik niet te vrezen.
 
 
slides/pastisric.jpg

Absint: de concurentie

Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem. Andere fabrikanten betraden de markt met hun pastis, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen.
 
 
slides/anijs%20300x300.jpg

Anisette

Anisette of 'kraamanijs' is een likeur gemaakt van zaad en knoppen van de anijsplant. Kraamanijs is, de naam zegt het al, een kraamdrank.
De jonge moeder kreeg de drank in het kraambed.

Traditie
Kraamanijs is in feite een vloeibare, alcoholische variant van de beschuit met muisjes. Het werd geserveerd met krakelingen (symbool van eeuwig leven). Oorspronkelijk – rond de zeventiende eeuw – werd het direct na de bevalling door de baker aan de kraamvrouw geschonken.

Reputatie
Anijs had indertijd de reputatie dat het deanisette baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren. net als 'heksenkruid'!

Kraamanijs wordt gemaakt van zaden en knoppen van de anijsplant. Andere heilzame ingrediënten waren valeriaan, kamille, steranijs en het verdovende alsem.

Een effectieve manier om een vermoeide kraamvrouw rustig te krijgen…
 
 
slides/pastis.jpg

Pastis

Pastis is een aperitief.
Het wordt geproduceerd met vele ingredienten, maar zeker met steranijs, zoethout en kruidenextracten. Pastis is met name in Frankrijk populair, zeker na het verbod op absint.

Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.

Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel.
 
 
Intro    Index    Vruchten