Kruidenlikeur    Index    Anders
 
 

Bitters

Bitters hebben een opwekkende en soms een vermeende, doch zwakke hallucinerende werking. Sommige kruidenbitters claimen een genezende werking te hebben. Een beroemde Nederlandse bitter is het knaloranje Oranjebitter, dat veel wordt geschonken op Koningsdag. Beneden de rivieren is het Tilburgse Schrobbelèr ook erg populair. Uit Duitsland komen ook veel bekende bitters, zoals Jägermeister en Underberg. Het alcohol getal is wisselend, vaak is dit ca 40 VOL%.
 
 
slides/aromatique.jpg

Aromatique

Een van oorspronkelijk Duitse likeur van 40%. Originele naam:

Aromatique Gewürzbitter
Eine echte Thüringer Spezialität (Ost-Produkt). Hergestellt unter Verwen-dung erlesener Gewürze nach einer Neudietendor-fer Originalrezeptur von 1876. Genießen Sie ihn leicht gekühlt, nach dem Essen oder als Aperitif.


Aromatique, in de volksmond "Aro", is een kruidenlikeur en verschilt wat betreft de smaak aanzienlijk van andere kruidenlikeuren. Traditioneel wordt de Aro afgevuld in vierkante flessen. Deze traditie werd (kort) onderbroken tijdens materiële tekorten in de DDR.aromatiqueAan het begin van de 19e eeuw produceerde de Neudietendorfer- apotheker Daniel Thraen een alcoholhoudend 'geneesmiddel' toen een epidemie uitbrak. Hij noemde het tinctura aromatica composita.
Omdat de vraag in de loop van de tijd toenam - zelfs nadat de epidemie was geëindigd - ontwikkelde de hem opvolgende apotheker, Theodor Lappe, deze likeur verder en verkocht deze vanaf 1828 als een heilzame bitter.
Sindsdien is de Aromatique geproduceerd door verschillende bedrijven en in verschillende smaken en is geadverteerd als "Kruidenlikeur die de spijsvertering en eetlust op een uitstekende manier stimuleert en versterkt" (reclame, Hugo Frenzel, ca 1900).
Van 1945 tot het midden van de jaren 1950 waren er nog vijf andere aromatische fabrieken in Neudietendorf. Sinds 1976 is er slechts één fabrikant overgebleven die deze kruidenlikeur in Neudietendorf produceert.
In 1972, vond er een met geweld uitgevoerde nationalisatie plaats van deze likeur fabriek waarna die vanaf dat moment verder ging als “VEB Aromatique Neudietendorf”.aromatique
In 1991 werd het bedrijf overgedragen aan de laatste reguliere eigenaar, Hans Baumbach, die het bedrijf bleef runnen als de Aromatique-fabriek. In 1995 verhuisde het bedrijf naar nieuwe productiefaciliteiten in het nieuwe industriegebied van Neudietendorf, waar vanaf 2012 meer dan 20 werknemers op twee afvullijnen zorgen voor de productie en de levering van de producten in Duitsland en het buitenland.
In 2013 werd de productie van Aromatique “Echt Dünnebiers Aromatique” (beste kruidenbitter) opnieuw opgestart in Jößnitz, volgens het recept van het voormalige Zwickau-bedrijf EG Dünnebier uit 1885.
 
 
slides/gentiaanbitterfl.png

Gentiaan bitter

In Alpen en Auvergne, 1000 tot 1500 m hoog, groeit de gele gentiaan.
Deze Gentiana lutea heeft een lange penwortel waarvan bergbewoners al vroeg de gunstige werking leerden kennen.
Hij is goed voor de spijsvertering en verdrijft koorts.

Deze kruidenlikeur werd in 1889 gelanceerd door Fernand Moureaux, zaakvoerder van een distilleerderij in Maisons-Alfort, die een apéritif wilde die niet op wijn gebaseerd was.
De likeur, die toen nog geen naam had, kreeg een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs.
De likeur werd pas enkele jaren later, vanaf 1895, op de markt gebracht.
Henri Porte, de naaste medewerker van Moureaux, ontwierp de typische slanke fles die tot 2008 onveranderd bleef.
picasso_suze
Hij zou ook de naam Suze bedacht hebben. Suze was het koosnaampje van Suzanne Jaspart, de schoonzuster van Fernand Moureaux.
Volgens een ander verhaal is de drank genoemd naar een riviertje in Zwitserland, waar de drank reeds vroeg bekend werd.
lieuwe stengel
De likeur werd een groot succes in Frankrijk, mede dankzij intensieve reclame.
Een vroege slogan was "Suze, l'amie de l'estomac" (de vriendin van de maag).

In 1912 maakte Pablo Picasso een kubistisch collage "Verre et bouteille de Suze".

De jaarlijkse productie steeg van 900.000 liter in de jaren 1920 naar 13 miljoen in de jaren 1930. De distilleerderij van Moureaux werd in 1922 hernoemd tot Suze en er werd een tweede distilleerderij gebouwd in Pontarlier. In 1933 werd Suze "partner" van de Ronde van Frankrijk en in de reclame werd de likeur vaak met sport geassocieerd. Suze bleef prominent aanwezig in de publiciteitskaravaan van de Ronde van Frankrijk. In de jaren 1950 toerde de populaire accordeoniste Yvette Horner mee met de Suze-karavaan in de Tour.

Suze is tegenwoordig een merk van Pernod Ricard.
 
 
slides/vanderHum.jpg

Van Der Hum

De originele Kaapse likeur.

Van Der Hum is een unieke likeur op smaak gebracht met mandarijn en wordt geproduceerd in de Kaapse wijnlanden van Zuid-Afrika. Een mix van vijf jaar oude potstill brandewijn, wijndestillaat, mandarijnschil, kruiden en specerijen. De extracten zijn gezoet met glucose en rietsuikersiroop.
vanderhum
Deze likeur heeft een complexe citrussmaak versterkt door geurige, mild kruidige tonen. Mellow en zoet met een aanhoudende kruidige afdronk.

Toen de eerste Europese nederzetting werd opgericht aan de voet van de Tafelberg door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie in 1652, bleek dat het klimaat en de bodem bij uitstek geschikt waren voor de teelt van druiven. Al snel werden de eerste wijnen geproduceerd en brandewijn gedistilleerd. Een drankje dat vooral in de smaak viel, ook onder de vroege mariniers die de Kaapse Zeeroute volgden, was deze onderscheidende meesterblenderslikeur.

De maker?
Van Der Hum betekent letterlijk:
"Van meneer H 'm". Volgens de legende claimden verschillende mannen de oorsprong van deze opmerkelijke likeur die de Kaap over de hele wereld zo snel bekendheid had gegeven. Om ernstige problemen tepaleisbenedict voorkomen, werd afgesproken om de onderscheidingen te delen door de likeur de naam te geven van de anonieme "Mr H'm".
Ofwel: (recept van ene) H'm.
Iedereen blij.

Engels bittertje

Bitters worden gearomatiseerd met extracten of distillaten van kruiden, schillen, wortels en schors. In vroeger tijden werden bitters gemaakt van gedestilleerde wijn, waaraan geneeskrachtige kruiden werden toegevoegd. Het mengsel moest enige tijd trekken en werd vervolgens verkocht als medicijn. Later werden deze bitters ook als genotmiddel genuttigd.

 
 
Kruidenlikeur    Index    Anders