Anijslikeur    Index    Citroenlikeur
 
 

Vruchtenlikeur



Er is verschil tussen vruchtenalcohol (geen suiker toegevoegd) en vruchtenlikeur. Lekker dan! Het alcohol getal is wisselend, van 16% tot 30%.
 
 
slides/kastanje.jpg

Kastanje

De meeste kastanjes werden gepoft in de oven: 10 min. op 200°. Dan gaan alle ingrediënten in een bokaal.
Na 5 weken worden de zure appels toegevoegd, met schil en pit.
Nog 1 maand laten staan.
Een bijzondere manier van werken.
 
 
slides/mandorlat.jpg

Mandorlat

Deze likeur ontstaat uit amandelmelk en de volgende extracten:
citroenschilextract, kruidnagelextract, kaneelextract en karwijzaad-extract.
De amandelmelkbereiding wil ik je niet onthouden:
Ontdoe de amandelen van het bruine velletje (blancheren). Rooster de amandelen lichtjes. Maak de amandelen fijn in een blender. Tegelijk met suiker en water tot de suiker volledig is opgelost.
Spannend!

Oh ja: de italiaanse tekst is tot stand gekomen met de hulp van een goede vriendin van een goede vriend.
 
 
slides/sleedoorn.jpg

Sleedoorn

De sleedoorn is een wilde pruimensoort die ook in onze streken voorkomt. Ze groeien aan kleine boompjes of dichte struiken die meestal worden aangetroffen in verwaarloosde hagen. De diepblauwe vruchten zijn 1 tot 2 cm in doorsnee en hebben zo’n bittere smaak dat ze vers niet eetbaar zijn. De sleepruimpjes zijn blauw-zwart, klein en heel bitter. Het is de voorvader van onze pruim. Men kan ze zo niet eten. Basken beweren dat je gek zou worden van de pitten.
Van de wortels, de bladeren en de bloemetjes kunnen kruidenthee en medicijnen worden gemaakt. De sleedoorn komt voor in zowat heel Europa in zijn wilde vorm. In België vind je sleedoornstruiken in de Voerstreek, de Ardennen en de Eifel.
Sleedoorn fruit wordt ook gebruikt voor het maken van Slivovitsj.
De sleedoorns worden in oktober geoogst en rond Kerstmis kan de eerste sleedoorn gin in Engeland, de sloe gin,) worden gedronken. .

In askenland noemt men dit 'Patxaran'. Bekent als een erg zoete drank die vlotjes binnenglijdt.
Maar o wee! Jij krijgt er heel makkelijk een kater van en door zijn laxerende eigenschappen zou het wel eens kunnen dat je de volgende dag op het toilet doorbrengt!

Deze drank was al gekend in de Middeleeuwen. Uit bronnen heeft men kunnen afleiden dat deze drank werd geserveerd op het huwelijk van Gonofre de Navarra en Dona Teresa de Arellano in 1415.
De Patxaran werd vroeger vooral in familiekring gebrouwen. Eind september trokken de bergbewoners de ber-gen in op zoek naar de pruimen. De basis voor de patxaran was anijslikeur uit Asturië, waarin de sleedoorn-bessen minstens vier maanden werden geweekt. De drank was lange tijd alleen bekend in de streek van Na-varra.
Patxaran wordt ofwel koud ofwel met ijs geserveerd, maar niet uit de diepvriezer.
 
 
slides/thibarine.jpg

Thibarine

Een drank uit Tunesië op basis van dadels en kruiden die lijkt op cognac. Er worden verschillende soorten dadels gebruikt.
Sommige soorten zijn stevig en lenen zich goed om ze te koken,
andere soorten zijn zacht en kunnen rauw gegeten worden.
dadels
De stevige soort wordt (door mij) gebruikt voor de likeur.
 
 
slides/veenbes%20likeur.jpg

Veenbes

Veenbessen Likeur is fruitig, paarsachtige van kleur. De veenbes is vergelijkbaar met een cranberry en heeft een soortgelijk smaak.

Veenbes werd door uit Europa afkomstige kolonisten ontdekt. Men maakte er veenbessentaart van en men bereidde er een zoetige saus van voor bij een warme maaltijd. Schepen die terug voeren naar Europa namen altijd veenbessen mee omdat ze veel vitamine C bevatten; zo voorkwam men het ontstaan van scheurbuik, wat in de eeuwen voor de Amerikaanse kolonisatie een gevreesde en dodelijke ziekte was tijdens lange zeereizen.

Amerikaanse vrouwen maakten gebruik van veenbessensap tegen blaasontsteking. In dat geval werd de veenbes gemengd met meer zoete vruchten. De veenbes is van nature vrij zuur.

Onderzoek door onder andere het Academisch Medisch Centrum (Universiteit van Amsterdam) bevestigde het gunstige effect op blaasontstekuingen.

Dit uitzonderlijk likeurtje moet u een keer geprobeerd hebben!
 
 
slides/vijgen.jpg

Vijgen

Ook bekend onder de naam 'Usquebath', Gaelic voor "water of life".
Ik heb geen idee hoe de naam voor deze specifieke drank , La Verité, is ontstaan.
Een Gaelic drank met een Franse naam?

De afbeelding toont eenvijgen vermoeid ogende naakte vrouw. Dat geeft een connectie met "life" en ik weet dat je zowel van alcohol als van pogingen het menselijk ras in stand te houden moe kan worden.
Nou ja, als je de wallen onder de ogen van die vrouw ziet heeft ze mogelijk eerst de vijgen als vrucht getest en daarna haar eigen vruchtbaarheid.
Dat verklaart in elk geval de wallen onder haar ogen.
 
 
Anijslikeur    Index    Citroenlikeur